TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odasının düzenli olarak organize ettiği Bilgisayar Mühendisleri Kurultayı (BMK)’nın dördüncüsünü Cumhuriyetimiz 100.yaşını da kutlayacağımız 2023 yılında gerçekleştireceğiz. Mesleğimiz ve meslektaşlarımız için çok önemli olduğunu düşündüğümüz bu kurultayın heyecanıyla, ülkemizin bu önemli yaş dönümünün heyecanını bir arada yaşayacağız. 

Elbette her geçen an hem kişiler hem de ülkeler için değerlidir ancak gene de kritik yaş evrelerine biraz daha fazla önem atfederiz. O zamanlarda bir döner bakarız geçmişimize. Neleri yapabildik ve neler kaldı yapacaklarımız. Bir muhasebe yaşatır bize yaş dönümlerimiz. Toplumlar için de aynısını söylemek mümkündür. Toplumun farklı kesimleri kritik evrelerde geçmişi gözden geçirmek, bir muhasebe yapmak gereksinimi duyarlar ve geleceğe dair ortaklaşacakları bir mutabakat ararlar. Tam da bu noktadan yola çıkarak düzenleme kurulu olarak dördüncüsünü düzenleyeceğimiz kurultayımızın ana temasını “Cumhuriyetimiz’in 100.yılını kutlarken Toplum ve Bilişim” olarak belirlemiş bulunuyoruz.

Cumhuriyet rejimi en basit tanımıyla monarşinin tersidir yani devleti yönetenlerin  monarşilerde olduğu gibi soya bağlı olarak belirlenmediği, başta seçim olmak üzere farklı yollardan devletin başına geçişinin sağlandığı yönetim şekilleridir. Ancak demokrasi için halkın katılımıyla gerçekleşen serbest seçimler gerekli şartların en önemlilerinden biri olsa da bu tek başına yeterli değildir. Güçlü bir demokrasinin varlığından, ancak yurttaşların en temel haklarının ve muhalefetin özgür ve serbestçe var olmasının güvence altına alındığında bahsedebiliriz. Bu kurultayın düzenleyicisi olan bizler, ülkesini seven ve O’nun, zengin kültürel birikimi ve insanlığın kadim bilgileriyle oluşagelmiş bilimin ışığında hak ettiğini düşündüğümüz uygarlık düzeyine gelmesini isteyen Bilgisayar Mühendisleri olarak, mesleğimizin bize açtığı pencereden hem geçen yüzyılımıza bakmak hem de önümüzdeki yüzyılda laik ve sosyal hukuk devleti olma nitelikleri güçlendirilmiş, çağdaş ve katılımcı demokratik bir cumhuriyeti toplumsal faydayı önceleyen bilişim perspektifi ile yaratabilmenin imkanları üzerine tartışmak istiyoruz. Zira bilişim teknolojileri ve üretim ilişkilerinin bugünkü yapısı sadece temsili demokrasinin sınırlarını zorlamakla kalmıyor, gönüllü topluluklar, bilişim kooperatifleri v.b. ile katılımcı, hatta doğrudan demokrasinin olanaklılığını da tartışılabilir kılıyor. 

Günümüzde hükümetlerin teknolojiyi kullanarak vatandaşları denetim ve gözetim altına alma amacıyla yürüttükleri antidemokratik faaliyetlere karşı çıkan, bunları ifşa eden bireylerin çabaları giderek yaygınlaşıyor. Bunun yanında, piyasadaki tekelleşmeyi ve teknolojinin belli bir sermaye grubu elinde metalaşmasına itiraz ederek insanların birlikte üretim yapabilmesinin yolunu açmaya çalışan, kodsal düzenlemelerin şeffaflaşmasını ve teknolojinin ortak olarak geliştirilmesini hedefleyen, bu alana gönül vermiş özgür yazılım toplulukları da seslerini giderek yükseltiyor. TMMOB ve bağlı odalarının toplumcu mühendislik anlayışı ve unutulmaz başkanımız Teoman Öztürk’ün “Bilimi ve tekniği emperyalizmin ve sömürgenlerin değil, emekçi halkımızın hizmetine sunmak için her çabayı güçlendirerek sürdürme yolunda inançlı ve kararlıyız” sözleri bu evrensel mücadeleye katkı koyarken bizler için rehber olmaya devam ediyor. 

Ülkemizin bu önemli yaş evresinde amacımız gelecek yüzyılları, geçmiş yüzyılımızın deneyimi ile insanlık için daha iyi ve ileri götürmenin yollarını, odamıza bağlı mühendislik disiplinlerindeki güncel bilişim teknolojileri üzerinden başta eğitim, hukuk sistemi, ekolojik denge ve afet yönetimi, emek hareketi ve iş hayatı, mesleki denetim,  toplumsal cinsiyet eşitliği başlıkları altında konuşmak, tartışmak, bugünümüzün bir izdüşümünü bırakmak ve gelecek güzel günler için hedef belirlemek ve stratejik saptamalar yapabilmek olacaktır. Aynı zamanda bu yönde mücadele eden, bir araya gelen meslektaşlarımızın deneyimlerini paylaşabilmelerine kürsü olmaktır. 

Bu çok özel zamanın ruhunu birlikte hissedebilmek adına iki yılda bir yaptığımız kurultayımızda, bilişim sistemlerinde farklı alanlarda çalışma yürüten tüm eğitim emekçisi akademisyenlerimizle, gelecekteki meslektaşlarımız olan öğrenci arkadaşlarımızla ve ücretli /serbest çalışan ya da işsiz kalmış tüm meslektaşlarımızla bir arada olmayı diliyoruz.

Bilgisayar Mühendisleri Kurultayı Düzenleme Kurulu